Zorg en ondersteuning thuis
Hier vind je alle informatie over ondersteuning en begeleiding bij het zo lang mogelijk thuis blijven wonen.
Huishoudelijke hulp
Stofzuigen, ramen zemen, dweilen… allemaal dingen die veel tijd en energie vragen. Als huishoudelijke taken te veel voor je geworden zijn, kan een professional je hierbij komen helpen. Daardoor kun jij je focussen op andere zaken. Hieronder vind je de verschillende organisaties in onze regio die deze huishoudelijke hulp aanbieden:
- DAT Thuiszorg: https://thuiszorgdat.nl/
- Allerzorg: https://www.allerzorg.nl/
- Surplus zorg: http://www.surpluszorg.nl/
- Buurtzorg: http://www.buurtzorg.nl
- tanteLouise: www.tantelouise.nl
- Groenhuysen: www.groenhuysen.nl
- TWB Thuiszorg met Aandacht: www.twb.nl
- Axxicom: https://www.axxicom.nl/nl
- Actief Zorg: https://www.actiefzorg.nl/
Aanvullende mantelzorg
- Saar aan Huis: https://saaraanhuis.nl/vestigingen/breda/
- Zorgmaatje aan huis: https://zorgmaatjeaanhuis.nl/
- HomeInstead: https://www.homeinstead.nl/
Persoonlijke verzorging
Het is fijn als je zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven. Het kan zo zijn dat je ondersteuning kunt gebruiken bij de dagelijkse verzorging. Soms lukt het niet meer om je zelfstandig te wassen, douchen, aan- en uit te kleden. Of je kunt hulp gebruiken bij het opstaan en naar bed gaan, protheses aandoen of medicijnen innemen. Een verpleegkundige of verzorgende kan je hierbij helpen. Zo kom je weer goed verzorgd voor de dag. Tegelijkertijd worden de mensen om je heen een beetje ontlast, zodat zij hun energie weer op andere gebieden kunnen inzetten.
Eerder genoemde organisaties bieden meestal ook persoonlijke verzorging in onze regio aan. Op de diverse sites vind je ook de voorwaarden en kosten van de betreffende organisatie.
Dagbesteding
Als je nog thuis woont en niet meer helemaal zelfstandig kunnen functioneren, maar wel behoefte hebt aan sociale contacten, dan kun je gebruik maken van de dagbesteding. Het doel van de dagbesteding is om mensen met dementie zo lang mogelijk in hun eigen vertrouwde omgeving te laten wonen. Je kunt deelnemen aan een activiteitenprogramma. Zo kun je bijvoorbeeld gezelschapsspellen spelen, handwerken, kaarten of bewegen. Je kunt er ook een warme maaltijd eten. Alle activiteiten vinden plaats in huiselijke sfeer. Zo kom je niet alleen buitenshuis, maar heb je ook sociale contacten. Bij de dagbesteding staat de bezoeker centraal; het contact met de mantelzorger is minimaal. Dagbesteding is ook ontlastend voor de mensen om je heen.
Naast bovengenoemde organisaties, vind je hieronder de organisaties die binnen de regio dagbesteding aanbieden:
- https://www.wegwijsroosendaal.nl/dagbesteding
- https://www.zorgeloosleven.nl/odensehuis-roosendaal
- https://www.wijzijnbergenopzoom.nl/activiteiten/odensehuis-in-bergen-op-zoom
Maaltijdendienst
Is het voor jou en/of je partner lastig om te koken? Dan kun je kiezen voor een maaltijdservice met lekker en gezond eten. Je kunt kiezen uit allerlei heerlijke maaltijden, van stamppotten tot internationale gerechten. De maaltijden worden wekelijks op een vaste dag bezorgd en je bewaart ze in de koelkast of diepvries. Eventuele dieetwensen zijn geen probleem: de koks houden hier rekening mee. Uit een speciale menulijst met kun je geschikte gerechten kiezen. Van cholesterolarm tot lactose-beperkt, van vezelrijk tot energiearm, van glutenvrij tot kaliumarm. Ook gesneden, gemalen of vloeibare voeding is mogelijk.
- https://www.wijzijntraversegroep.nl/wonen/maaltijdservice-boz
- http://www.menusurplus.nl/
- https://bwiwoensdrecht.nl/maaltijd-service/
Vervoer
Misschien kun je geen gebruik meer maken van de auto, de fiets of het openbaar vervoer. Of je kunt de weg niet meer vinden. Dat hoeft geen reden te zijn om thuis te blijven. Ook hier zijn oplossingen voor. Binnen de regio van het Dementienetwerk West-Brabant hebben we twee varianten:
Deeltaxi
Een deeltaxi haalt en brengt je van deur tot deur. Meestal deel je een deeltaxi met andere passagiers. Hierdoor kan een rit wat langer duren (maximaal 30 minuten langer), maar de deeltaxi is veel voordeliger dan een normale taxi. Je wordt van deur tot deur vervoerd. Je moet een deeltaxirit minimaal twee uur van tevoren bestellen en je hebt een klantenpas nodig. Deze klantenpas kan iedereen aanvragen. Vanuit de WMO kun je mogelijk voor een lager tarief reizen. Neem hiervoor contact op met het WMO-loket van jouw gemeente. Alle informatie over de deeltaxi vind je hier: https://www.deeltaxi-westbrabant.nl/
Valys
Wanneer je buiten de regio wilt te reizen, kom je mogelijk in aanmerking voor Valys. Behalve vervoer van deur tot deur of kun je Valys ook combineren met de trein. Reis je met de trein, dan is het goed om te weten dat de NS kan helpen bij het in-, uit- en overstappen. Steeds meer Valys-pashouders maken gebruik van deze gratis hulp. Je kunt de hulp aanvragen bij de NS of bij Valys: www.valys.nl
Personenalarmering
Het persoonlijk alarmsysteem kan veel bezorgdheid wegnemen. Als je thuis onwel wordt of wanneer je valt, kun je snel en gemakkelijk hulp inschakelen. Gewoon door een knopje in te drukken. Meer hoef je niet te doen. Het alarmapparaat staat meestal in de woonkamer of in de slaapkamer. Ook krijg je een losse alarmknop die je bijvoorbeeld aan een koord om je hals of pols kunt dragen. Dan kun je vanaf elke plek in en rond het huis direct alarm slaan. Om alarm te slaan, druk je op de knop van het alarmapparaat. Je hoort dan via een luidspreker in het apparaat binnen enkele seconden de stem van een verpleegkundige. Zij beoordeelt je hulpvraag en kan vervolgens snel hulp inschakelen: een professioneel medewerker, familielid, buurman of eventueel de huisarts.
Er bestaat ook mobiele alarmering voor buitenshuis. Dat werkt ongeveer hetzelfde. Vooral voor mensen die veel buitenshuis zijn of dwalen geeft dit veel rust voor de omgeving.
Op de onderstaande websites vind je meer informatie: