Kijk- en leestips

Op deze pagina hebben we diverse kijk-, lees-, en luistertips verzameld over dementie. 

E-learnings

Samen Dementievriendelijk

Gratis online training van Alzheimer Nederland en het ministerie van Volksgezondheid. Deze training duurt een half uur tot een uur en is voor iedereen toegankelijk en geschikt. Klik hier voor het aanbod.

Dementie online

Online cursus van vijf lessen, georganiseerd door Geriant voor mantelzorgers, met huiswerkopdrachten, zorgdagboek en feedback van een coach. Klik hier voor het aanbod.

Dementie.nl

Gratis online cursus met video’s, aangeboden door www.dementie.nl, praktisch gericht op diverse gedragssituaties. Klik hier voor het aanbod.

Emergis

Emergis biedt diverse trainingen aan, zoals 'Het zal uw zorg maar zijn!' en de cursussen ‘Omgaan met dementie’ en ‘Mijn verhaal als mantelzorger’. Voor meer informatie kun je bellen met 0113 - 26 71 43 of mailen naar info@emergispreventie.nl

 

Kijktips

Online Alzheimer Cafés

In de regio West-Brabant hebben we tijdens de corona-pandemie diverse online Alzheimer Cafés opgenomen. Je vind ze op ons Youtube kanaal. 

Daarnaast zijn er diverse uitzendingen van Alzheimer Café on Tour te zien op ZuidWest TV.

 

Wet Zorg & Dwang

Stappenplan Wet zorg en dwang: https://youtu.be/HZ7mEDR5C8g 

Informatievideo over onvrijwillige opname en verblijf bij de Wet zorg en dwang: https://youtu.be/hb8i33PRx00  

 

Podcast

De 6-delige podcast Bob is het verhaal van de fragiele 84-jarige Elisa, die sinds kort alleen nog maar kan praten over haar oude jeugdliefde en het kind dat zij gedwongen heeft moeten afstaan aan een klooster. Mirke, Nele en Siona gaan op zoek naar de waarheid. Is Bob een levensgroot geheim dat ze haar hele leven met zich mee heeft gedragen, of de fantasie van een dementerende vrouw? Bob is een podcast van NPO Radio 1, Audiocollectief Schik en VPRO Dorst.  https://podcastluisteren.nl/pod/Bob

 

Informatieve boeken over dementie

De Activiteitengids – Monika Eberhart (2019). Weet je even niet meer wat je moet doen met je naaste met dementie? Blader dan eens door De Activiteitengids. In dit boek heeft Monika Eberhart 200 activiteiten verzameld voor mensen met dementie. 

De dag door met dementie – Anneke van der Plaats en Dick Kits (2016)
Helder handboek voor iedereen. Het boek vertelt wat er verandert in het hoofd van mensen met dementie. Daarnaast geeft het praktische tips hoe je thuis een prettiger en ontspannen omgang met mensen met dementie kunt hebben. 

De magische wereld van Alzheimer – Huub Buijssen (2011)
Je naaste met dementie heeft net als iedereen behoeften en verlangens, maar uit deze alleen anders dan voorheen. Buijssen geeft praktische en direct toepasbare tips waarmee het leven met iemand met dementie lichter, aangenamer en vreugdevoller wordt. Buijssen schreef ook   De beleving van dementie en De heldere eenvoud van dementie.

Dementie op jonge leeftijd – Annemie Janssens en Marjolein de Vugt e.a. (2014)
Dit boek gaat over dementie op jonge leeftijd (<65 jaar). Deze groep heeft specifieke problemen en uitdagingen. Dit boek biedt antwoorden en informatie, zowel voor mensen die nog maar pas geconfronteerd worden met de ziekte, als voor hen die er al lang mee te maken hebben. 

Dilemma’s bij dementie – Tim van Iersel (2018)
Tim van Iersel is gespecialiseerd in zingeving en ethiek bij dementie. In zijn boek beschrijft hij tal van dilemma’s en hoe je hiermee kunt omgaan. Hij laat zien hoe je per situatie een afweging kunt maken. 

Het alzheimermysterie – Wiesje van de Flier en Philip Scheltens (2017)
Van der Flier en Scheltens zijn werkzaam bij het VUmc Alzheimercentrum. Het boek geeft een overzicht van het wereldwijde onderzoek naar alzheimer. Wat is er bekend over het ontstaan en de genezing van de ziekte? Kunnen we alzheimer (in de toekomst) voorkomen? 

Had ik het maar geweten – Ruud Dirkse en Caro Petit (2015)
Het boek is gebaseerd op ervaring van vele familieleden en deskundigen. Het biedt de omgeving van iemand met dementie praktische tips en hulp bij communicatie, gedrag, omgaan met geheugenproblemen en vertegenwoordiging bij medische en financiële kwesties. 

Handig bij dementie – Ruud Dirkse en Lenie Vermeer (2016) 
Het emotie- en gevoelsleven gaat bij je naaste met dementie een steeds belangrijkere rol spelen. Gevoelens worden sterker en intenser ervaren. Handig bij dementie geeft je tips en advies hoe je hierop kan inspelen. 

Leven en liefhebben met dementie – Jeroen Wapenaar, Marc Petit e.a. (2016)
Leven en liefhebben met dementie is een praktische gids, gericht op de periode direct na de diagnose. Het gaat in op medische zaken, financiën, intimiteit, vervoer, wonen, communicatie en hobby's.Het boek richt zich zowel op de persoon met dementie, als de mantelzorger.  

Leven met dementie – Frans Hoogeveen (2008)
Leven met dementie behandelt op heldere en toegankelijke wijze de oorzaken, behandelingsmethoden en zelfhulptechnieken bij dementie. Het boek richt zich op partners van mensen met dementie. 

Ook dementie doet pijn – Paul Dautzenberg (2013)
Wanneer is er sprake van gewone veroudering en wanneer van milde geheugenstoornissen of zelfs dementie? Paul Dautzenberg is klinisch geriater. Hij geeft veel tips en handvatten om met dementie om te gaan naarmate het ernstiger wordt. 

Op bezoek bij een dierbare met dementie – Marcel Mulder en Anniek Kramer (2016)
Je naaste met dementie bezoeken kan soms best ongemakkelijk zijn. Waar praat je over, wat ga je doen? Dit boekje biedt ruim 60 tips met handvatten en inspiratie.

Singing in the brain – Erik Scherder (2017)

In dit populair wetenschappelijke boek vertelt Scherder wat het effect is van muziek op het brein. Hij gaat daarbij in op de invloed van muziek bij emoties, maar legt ook uit wat er gebeurt als mensen met hersenaandoeningen, zoals dementie, muziek luisteren.

Spreken over vergeten – Paul-Jeroen Verkade, Daniëlle Jansen en Carola Döpp (2018)
Spreken over vergeten is een boek voor mensen met geheugenproblemen en/of beginnende dementie. Het helpt om samen het gesprek aan te gaan over wat belangrijk is voor je naaste. Zo kan je naaste zolang mogelijk zelf de regie houden. 

Voeding en dementie – Jeroen Wapenaar en Ondine van de Rest (2016)
Voeding en dementie neemt de lezer mee in de wereld van een dagelijkse, onmisbare handeling en alles wat hierom heen speelt: eten. Handig als je meer wilt lezen over wat voeding kan betekenen voor iemand met dementie. 

Wat kun je doen aan dementie? – Dr. Jurgen Claassen, Prof. dr. Roy Kessels en Dr. Petra Spies (2018)
Wat kun je doen aan dementie? De effecten van medicatie, leefstijl, voeding en geheugentraining gaat in op vragen na de diagnose. Het boek geeft handvatten om dementie een plek te geven in jullie leven. Wat moet je doen en wat juist niet.  

Zolang ik er ben – Erik Zwiers (2017)
Voor dit boek volgde journalist Erik Zwiers zes mensen met dementie. Hij probeert antwoord te vinden op de vraag: ‘Doe ik nog mee?’ Om tot een antwoord te komen sprak hij ook met psychologen, politici en wetenschappers. 

 

Romans 

Elizabeth is zoek – Emma Healey (2016)
Maud is vergeetachtig. Het lastige is dat ze ook steeds vergeet waar juist dat ene briefje is waarop ze geschreven heeft wat ze op dat moment nodig heeft of moet doen. Wel vindt ze steeds een ander briefje waarop staat: Elizabeth is zoek. Wie is Elizabeth en waarom is ze zoek? 

En elke ochtend wordt de weg naar huis steeds langer – Fredrik Backman (2017) 
Dit korte verhaal gaat over een oude man, die dementie heeft. Hij wil zijn dierbare herinneringen niet verliezen, maar moet ze beetje bij beetje loslaten. Net zoals zijn familie, die langzamerhand afscheid moet nemen van de man die ze kennen en liefhebben. 

Goede dagen – Helga Warmels (2015)
Het verhaal gaat over een echtpaar waarvan de vrouw dementie heeft. Ze gaan nog één keer samen op vakantie. Even samen ertussenuit, denken ze. Maar het wordt een alles behalve ontspannend, romantisch reisje...

Ik mis mezelf – Lisa Genova (2015)
Een maand voor ze vijftig wordt, weet Alice Howland tijdens een rondje hardlopen ineens de weg naar huis niet meer. Uit onderzoek blijkt dat ze alzheimer heeft. Hoe houdt ze de regie over haar werk, leven en gezin? De roman werd verfilmd. Still Alice trok wereldwijd miljoenen bezoekers naar de bioscoop.

Kleine helden zijn wij – Stijn van der Loo (2018)
Schrijver Stijn van der Loo baseerde Kleine helden zijn wij op zijn eigen ervaringen met zijn moeder met dementie. Het boek gaat over Smolder, een chagrijnige journalist. Hij is net verlaten door zijn echtgenote. In dezelfde periode komt hij erachter dat zijn moeder dementie heeft. Hij wil haar helpen zolang mogelijk thuis te blijven wonen. 

Zolang er leven is – Hendrik Groen (2017)

Zolang er leven is is het tweede dagboek van 'Hendrik Groen'. Het is het vervolg op Pogingen iets van het leven te maken. Hendrik Groen woont in een verpleeghuis in Amsterdam Noord. Met een aantal vrienden uit het verpleeghuis richt hij de de Oud-maar-niet-dood-club op. In het dagboek schrijft hij over zijn belevenissen en het ouder worden.

 

Ervaringsverhalen van mantelzorgers 

Alzheimer, mon amour – Cécile Huguenin (2017)
Cécile Huguenin beschrijft het ziekteproces van Daniel, haar man die Alzheimer heeft. Haar man die zo van taal hield, die liefdesbrieven en dichtbundels schreef, raakte zijn woorden kwijt. Huguenin beschrijft hoe ze hiermee omgaat.

Dag ma – Ankie van Hezewijk (2016)
Klein boekje waarin Ankie van Hezewijk de laatste drie jaren van haar moeder ‘schetst’ in korte verhaaltjes. Haar moeder heeft alzheimer. De verhalen worden geïllustreerd door schilderijen die Hezewijks moeder maakte.

Dat dingetje waar jij van houdt -  Atie van Lieshoud (2017)

Atie’s man Peter kreeg op 55-jarige leeftijd de diagnose frontotemporale dementie. Hij moet stoppen met werken en ze moeten hun leven samen opnieuw vorm geven. In het boek beschrijft zij hun dagelijkse leven en de problemen en keuzes waar ze voor komen te staan. 

De laatste façade – Burkhard Spinnen (2017)
De laatste façade heeft als ondertitel Een persoonlijk verhaal over liefde, schuldgevoel en dementie. Spinnen schrijft over de ingewikkelde band tussen hem en zijn moeder. Hoe is het voor hem om als zoon voor zijn moeder te zorgen, naast zijn werk en gezin.

De zoektocht naar het onbekende – Sandy van Rossum (2019)
Maarten is pas 31 als hij de diagnose frontotemporale dementie krijgt. Het leven van Maarten, zijn ouders, zijn vrouw Sandy en hun dochtertje Eva staat op zijn kop. Met haar verhaal geeft Sandy meer bekendheid aan ftd en de impact van dementie op een jong gezin. 

Gestameld liedboek – Erwin Mortier (2012)
Mortiers moeder heeft dementie. Ze heeft geen wilsbeschikking en kan langzamerhand steeds minder zelf. Gestameld liedboek is een rauw en tegelijk teder verhaal over ouders en kinderen, liefhebben en verlies, over afscheid nemen en herinneren.  

Gezichten van dementie – Gijs Wanders en Herman van Hoogdalem (2016)
Schilder Herman van Hoogdalem schilderde voor dit boek mensen met dementie. Gijs Wanders interviewde hun naasten en vertelt zo het verhaal achter het portret.

Het Gordijn – Kader Abdolah (2017)
Het Gordijn gaat over een man (schrijver Kader Abdolah), zijn echtgenote, moeder en zus. Moeder heeft dementie en gaat snel achteruit. Ze ontmoeten elkaar voor een vakantie in Dubai. Tijdens deze reis komen de gezinsleden dichter bij elkaar dan in de afgelopen 30 jaar mogelijk was. 

Het mooiste woord is herinnering – Frénk van der Linden en Pieter Webeling (2016)
In dit boek vertellen Bekende Nederlanders openhartig over hun dierbare met de ziekte van Alzheimer. Aan het woord komen onder andere presentatrice Linda de Mol, voetbaltrainer Co Adriaanse en hoogleraar Alexander Rinnooy Kan. 

Ik ben niet kwijt – Sjef van Bommel (2012)
Ik ben niet kwijt heeft de ondertitel Wat als je de liefde van je leven langzaam kwijtraakt aan dementie. Het is het verhaal van Sjef van Bommel. Hij vertelt over partner Thom, die frontotemporale dementie heeft. Hij beschrijft de eerste ontmoeting, signalen, diagnose en leven met FTD.

Ik heb dementie – Ruud Dirkse en Marcel Olde Rikkert (2016)
Dit boek is een verzameling van vijftig brieven van mensen met dementie. Ze geven een openhartig inkijkje in hun binnenwereld. Hoe gaan zij om met de diagnose dementie? Wat doen ze om een waardevol leven te blijven leiden? 

Je gaat er niet dood aan – Henk Blanken (2018)
‘Het is wél een goed verhaal.’ denkt journalist Henk Blanken als hij de diagnose parkinson krijgt. Dus besluit hij het op te schrijven. Hoe ga je om met de lichamelijke aftakeling. Wat doe je een grote kans hebt om dementie te krijgen? 

Ma en Ach, moedertje  – Hugo Borst (2016 en 2017) 
In deze boeken zijn de columns gebundeld die Hugo Borst voor het Algemeen Dagblad schreef over zijn moeder. Ma heeft dementie en woont in een verpleeghuis in Rotterdam. Borst schrijft over haar leven daar, hoe ze vroeger was en over zijn strijd voor betere verpleeghuiszorg.

Mag ik gaan – Herman van Hoogdalem en Constance de Vries (2018)
In Mag ik gaan portretteert schilder Herman van Hoogdalem samen met huisarts Constance de Vries zeven mensen met dementie. Ze hebben allemaal aangegeven dat ze euthanasie willen. Maar hoe werkt dat dan in de praktijk?

MIST – Tineke Reijbroek en Dorris Duurland (2017)
MIST - partners van jonge mensen met dementie in beeld, is een boek met portretten en verhalen. Hoe is het om een partner te hebben die op veel te jonge leeftijd dementie krijgt? In MIST vertellen vijftien mensen openhartig hun verhaal.  

Patat & Pavlov – Gerdien Breimer (2017)
Gerdien Breimer schrijft over haar moeder die alzheimer heeft. Haar moeder woont in een verpleeghuis op een gesloten psychogeriatrische afdeling. Haar korte verhaaltjes gaan over wat zij en de andere bewoners in het verpleeghuis meemaken. 

Tommie in de zorg – Tommie Niessen
Tommie Niessen werkt als verpleegkundige in de thuiszorg. Tijdens zijn werk hoort hij mooie, ontroerende verhalen. Via blogs en video's wil Tommie laten zien hoe mooi werken in de zorg is en wat je voor mensen kunt betekenen. Zijn blogs zijn gebundeld in het boek Tommie in de zorg. 

Voor ik vergeet – Christine Bryden (2016)
Christine Bryden kreeg in 1995 de diagnose dementie. Ze is dan 46 jaar oud. Inmiddels zijn we ruim twintig jaar verder. Bryden leeft nog steeds en schreef haar levensverhaal op. Ze laat zien dat er ook nog mogelijkheden zijn waar niemand rekening mee gehouden heeft. 

Woorden schieten tekort – Nicci Gerrard (2019)
De vader van schrijfster Nicci Gerrard had dementie. Na zijn overlijden kon ze niets anders dan een boek schrijven over dementie. In Woorden schieten tekort onderzoekt .Nicci Gerrard alle aspecten van dementie. Wat betekent het om te leven met dementie? 

Zo donker buiten – Marnix Peeters (2019)
In Zo donker buiten kijkt Marnix Peeters terug op het leven van zijn moeder.  Hij schrijft over hoe zijn moeder vroeger was, over de diagnose, over de laatste maanden van haar leven en de eerste maanden zonder haar.